May 6, 2012

Guest Post (Slovenian Only): GEL vs LAC: nasprotnika ali zaveznika?

Danes imam za vas prispevek slovenske blogerke Neže Bizjak. Upam, da boste uživali v branju :)


GEL vs LAC: nasprotnika ali zaveznika?


Potem, ko je gel dolga leta prednjačil na prestolu urejenih nohtov brez potrebe po sprotnem urejanju in negi doma in se je že zdelo, da lahko proizvajalci (razen večne medsebojne konkurence) počasi zaspijo na lovorikah, se je zgodilo!


Prišla je revolucionarna novost

Lak, ki se obnaša kot get. Ali je morda gel, ki se obnaša kot lak? V glavnem, združuje vse pozitivne lastnosti enega in drugega in s ponosom počiva na vedno številčnejših nohtih in poličkah kozmetičnih studiev.

Medtem pa se potiho sprašujemo: bo LAC (Gelish, Shellac in ostala imena za podobne proizvode različnih brandov) gel popolnoma nadomestil? Ali je le muha nekajletnica? Imajo gospe in gospodične že vrh glave bolj in manj debelih plasti gela, ki ga je treba v želji po dinamiki in živahnosti kasneje še vseeno pobarvati z lakom? Ok, imamo tudi barvne gele (Pina Parie, Alessandro med najbolj številnimi), ki pa se na trgu nikoli niso zares dobro prijeli, mogoče zaradi prehitro vidnega narastka ali preprosto zaradi ženske prirojeno spremenljive narave. :)

LAC se trenutno zdi vse - barve (odtenkom zankrat ni videti konca in jih bomo morale kmalu imenovati že po hexadecimalkah), tanek nanos, dokaj simple odstranjevanje in očitno je to dovolj za sprejem med neobhodno pomembne inovacije na področju manikire.Vendar spet - what goes up, must come down

Odstranitev je sicer zmerno-enostavna, ni pa povsem nedolžna. Saj mora imeti vsaka stvari poleg dobrih tudi slabe strani, da se ustvari balans, kajne? :) Če LAC uporabljamo čez gel na nohtih, stvar sicer ni tako problematična, saj se vrhnji sloj ob naslednjem obisku manikerke pač odpili in kakšna posebna pazljivost niti ni potrebna, saj se obnašamo tako, kot da odstranjujemo vrhnji del gela (refil). Problem nastane pri lastnosti, zaradi katere je ravno LAC tako senzacionalen - namreč nanos je res tanek, estetski učinek pa zelo zadovoljiv, saj noht izgleda naravno. Tega nanosa ne moremo preprosto odpiliti, saj se barva ne odtrani tako hitro, takoj pa smo že pri naravnem nohtu, ki ga zelo lahko poškodujemo. Tak noht potem potrebuje veliko časa, da se obnovi; ponavadi pa imajo po tovrstni poškodbi ženske še dolgo lomljive, krhke in mehke nohte, ki se začnejo plastiti (tudi če predtem tega sploh ni bilo). Poleg tega se LAC z nohta velikokrat preprosto odlepi, odlušči. To se sicer ponavadi zgodi, če naravni noht predhodno ni bil dovolj zmatiran in spoliran, lahko pa tudi zaradi tankega nanosa.


Kaj je potem sploh rešitev?

Posebna tekočina (veliko močnejša od odstranjevalca navadnega laka), v kateri kot v kopeli namakamo naše nohte in čim manjši del prstov. To nam pove že dovolj o tem, da tekočina ni ravno koži prijazna in jo je treba uporabljati čim manj in čim redkeje. Vsebuje zelo hlapljive kemične sestavine, ki po nekaj minutah dobesedno razgradijo LAC in ga ločijo od nohta. Spet je to nenaravno poseganje v občutljive kožo, ki nohte na dolgi rok zmehča in oslabi. Zato je priporočljivo narediti kakšno dodatno masko rok, nego s terma rokavicami (Thermasoft Alessandro), hranljivi serumi in posebni laki za učvrstitev.Zakaj gel?

Če odmislim že zgoraj omenjeno preprostost urejanja nohtov (v bistvu z izjemo 1x-mesečnega obiska manikerke doma ni prav nič dela), čudovit sijaja in dolžino ter obliko nohta po želji, ima pred LACom še nekatere prednosti. Ob predpostavki, da je gel vrhunske kakovosti (kar je poleg Alessandra po lastnih izkušnjah redko kateri- sem pa odprta za nove predloge?), vsebuje tudi določena eterična olja in druge hranljive snovi, ki noht negujejo in ga ne poškodujejo, temveč celo vlažijo in varujejo. Gel mora biti prilagojen posameznici glede na njene nohte in potrebe (lomljivi/pretrdi, mehki/nohti, ki se plastijo...), določenim pa se uporaba gela celo odsvetuje- npr. ob kakšni akutni kožni bolezni, gljivicam ipd... (naj pa ne bi predstavljal problema za diabetike, nosečnice, bolnike z rakom itd...). Tudi alergiki se ponavadi ne pritožujejo nad gelom, drugače pa je z akrilom, vendar to je že drug članek :).Kombinacija obeh?

Omenila sem že zgoraj; to je namreč trenutno na mojih nohtih :) Rada imam gel, ki drži obliko mojih nohtov in ščiti pred lomljenjem, mehčanjem in...tipkovnico :) Potem pa menjam - natural look z roza ali transparentnim gelom, french snow white konice ali različni LAC-i. No, z navadnim lakom jih praktično ne barvam več. Zdi se mi praktično, je pa res, da je stroškovno seveda malo bolj zahtevno. Me pa tako ali tako vsak mesec prime kaj novega in menjam, da se ne naveličam.

Neža Bizjak, certificirana Alessandro manikerka.

4 comments:

 1. Morem priznati, da še nič od tega nisem sprobala, tako da sploh ne vem ali naj si drznem komentirati? Prispevek mi je všeč, prav tako "look" dobro narejenih gel/lac nohtov. Biba ampak ti še vedno z tvojimi "čarovnijami" razturaš. :):):)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala! Me veseli, da ti je bil prispevek všeč :)

   Delete
 2. You have a lovely blog with so many inspiring posts! Thanks for sharing, would you like to follow each other?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thanks a lot for stopping by, Laura!

   Delete

Thank you for your comment! I really appreciate it :)